Brak prądu w przyczepie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • midar
    Classic
    • 2008
    • 3

Brak prądu w przyczepie

Zamieszczone przez lec
    - szukasz wejsc
    - potem pijesz
    właśnie - najpierw obowiązki później przyjemności. Co do zwiadu to już coś więcej wiemy. Dzięki.
    SKODA - NOWE CZĘŚCI - NAJTANIEJ
  • Martin-1975
    Ambiente
    • 2007
    • 189

Brak prądu w przyczepie

Mam hak holowniczy oryginalny z uniwersalną wtyczką 7 pinową montowany w ASO. Posiadam również przyczepę campingową (pełnoletnią :P ) , która również jak mniemam posiada oryginalne 7 pinowe gniazdo. Wszystko było by dobrze gdyby nie fakt..., że podczas holowania (czyli podczepienia przyczepy pod auto włącznie z elektryką) nie działa mi w campingu oświetlenie wewnętrzne oraz... lodówka (3 funkcyjna - 220V, 12V i gaz z możliwością przełączania). Sprawdzałem wyjście na kostce w samochodzie i brak tam "wyjścia prądu", podczas włączonej stacyjki czy silnika . Są światła, kierunki, stop, a nawet halogen wymienny (tak mi powiedzieli w ASO) ze światłem cofania, ale wolnego wyjścia brak.
    Pytanie - czy to jest normalne? Czy można coś z tym zrobić aby mi się żarcie w lodówce nie zepsuło podczas podróży?
    Nadmienię jeszcze, że mam wyprowadzenie pod akumulator w budzie (nie oryginalne), dzięki któremu mam światło i teoretycznie lodówa chodzi. W momencie podłączenia aku , a nie odłączenia kostki od samochodu, w aucie zapalają się tylne przeciwmgielne. :?:
    Jest to dla mnie czeski film nikt nic nie wie... :lol:

Komentarz

• aciu
      Rider
      • 2005
      • 685

może ktoś coś kombinował w instalacji przyczepy i zmienił okabłowanie pod swoje potrzeby :?

prawdo podobnie do zasilania lodówki wykorzystano pin 58R ale to należy sprawdzić.

Komentarz

• Martin-1975
        Ambiente
        • 2007
        • 189

aciu,
        Chciałbym porównać to z moim diagramem(własnoręcznie stworzonym) ale nie wiem które na tym schemacie to piny męskie, a żeńskie...? :P

31,58L,54 to są męskie ?

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

nie dziala ci nic w przyczepie bo w 7 pinowce nie masz stalego +12V - wlacz przeciwmglowe w samochodzie a zapewne pojawi sie napiecie w przyczepie

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Ale to jakis dziwny camping na 7 pinowej wtyczce. Do tego napiecie bedzie tylko jak bedzie przekrecona stacyjka wiec tez zle.

Do tego IMO masa 1,5mm2 do przyczepy na ktorej bedzie przetwornica napiecia i oswietlenie calej przyczepy to za malo, tak samo stale +12V powinno miec z 2,5mm2 jak maja te gniazda i wtyczki z campingow.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

no chyba ze masa taka hardcore - poprzez sprzeg

btw - widzialem jak ludzie maja dolozone drugie gniazdo i poprzez nie idzie zasilanie do przyczepy

Komentarz

• Krzych
                Rider
                • 2005
                • 671

Są dwa rozwiązania:
                1.zastosować gniazdo 13 pinowe w którym będzie wszystko co jest potrzebne w przyczepie
                2.zastosować drugie gniazdo do zasilania przyczepy na postoju i ładowania akumulatorów przyczepy w czasie jazdy samochodu.

Do tego celu jest specjalne złącze 7 pinowe (na foto szare), które nie można wsadzić do gniazda które jest do oświetlenia zewnętrznego przyczepy (inny układ styków)
                Załączone pliki
                DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                www.chiptuning.katowice.pl
                DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Martin-1975
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 189

marekzu,
                  Zamieszczone przez marekzu
                  wlacz przeciwmglowe w samochodzie a zapewne pojawi sie napiecie w przyczepie
                  - też tak sobie pomyślałem ale w ASO straszyli mnie przed spaleniem jakiś kostek czy przełączników.

Zamieszczone przez Maicroft
                  Ale to jakis dziwny camping na 7 pinowej wtyczce. Do tego napiecie bedzie tylko jak bedzie przekrecona stacyjka wiec tez zle.
                  - sprawdzałem u znajomego i on w campingu Hobby też ma 7 pinowe gniazdo.

ą dwa rozwiązania:
                  1.zastosować gniazdo 13 pinowe w którym będzie wszystko co jest potrzebne w przyczepie
                  2.zastosować drugie gniazdo do zasilania przyczepy na postoju i ładowania akumulatorów przyczepy w czasie jazdy samochodu.

Do tego celu jest specjalne złącze 7 pinowe (na foto szare), które nie można wsadzić do gniazda które jest do oświetlenia zewnętrznego przyczepy (inny układ styków)
                  ad1. mam zestaw zakładany w ASO i wtyczka jest 7 pinowa :cry: , myślę ,że trudno było by zmieniać bo taki standard mają w ASO.
                  ad2. to właśnie zasugerowali mi w ASO , mówili : jedź do elektryka on ci wyprowadzi. A ja na to ,że samochód jest na gwarancji i nie chciałbym jej utracić. A oni - jak dobry elektryk to zrobi to auto nie straci.... TRELE MORELE !!! :P

Chociaż na jakąś konsultację będę musiał jechać, ale z takim zestawem będzie trudno :roll:

Szkoda , że nie ma rozwinięcia/przejściówki z 7 na 13 pinowe :lol:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Martin-1975, Oryginalna wiazka by ASO rozni sie jedna cyfra albo litera i to sa wlasnie 13 pinowe, potem jest przejsciowka na 7 pin

Jak zobaczysz na rysunek tej 13 pinowej, to zasilanie stale do przyczepy bierze z gniazda zapalniczki
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Martin-1975
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 189

Maicroft, We wrześniu kupowałem Niunię , a że już miałem camping to musiałem montować hak z wtyczką. W ASO zamontowali mi 7 pinową wtyczkę defacto pasującą do wtyczki z przyczepy ale bez wyjścia stałego.

Zamieszczone przez Maicroft
                      to zasilanie stale do przyczepy bierze z gniazda zapalniczki
                      - dla mnie to jedyne słuszne źródło. Szkoda ,że nie mam kombi bo miąłbym ją w bagażniku (zawsze bliżej) :lol:

[ Dodano: Pią 15 Cze, 07 22:49 ]
                      Byłem dzisiaj w ASO i walczyłem dalej w temacie. Jak zwykle uprzejmie i ...... mało kompetentnie. Dzień wcześniej konsultowałem sprawę z Aciu , w związku z czym temat miałem liźnięty.
                      Rozmowa trwała ponad godzinę przerywana licznymi konsultacjami to z nadwornym elektrykiem to z kolegami po fachu. W jej trakcie dowiedziałem się, że
                      - 7 pinowe wtyczki to jest standard w Polsce i innych nie montują,
                      - lodówka powinna być zasilana alternatywnie (patrz akumulator w środku), ponieważ w przeciwnym razie podczas holowania i zasilania lodówki i oświetlenia zewnętrznego z samochodu może dojść do deficytu prądu w pojeździe i unieruchomienie tego zestawu. :lol: a poza tym jachty też tak mają.... :roll:
                      - oni nigdy 13 pinowej nie zakładali,
                      - elektryk będzie musiał przez 4 godz. zakładać nową instalację,
                      - najlepiej by było , żebym przyjechał całym zestawem ( oni obaczą),
                      - jak założę przejściówkę z 7 na 13 wszystko będzie działać...
                      - oni przecież nie mają schematu wtyczki 13 pinowej - tu ich odesłałem na forum OCP albo do Google,

.... i wiele innych tego typu argumentów... Skończyło się na tym, że chciałem rozmawiać z kierownikiem zmiany, bo skoro nikt mnie nie rozumie to może on spróbuje. Moje argumenty , że ja tylko chcę być zadowolonym klientem i nie stracić gwarancji na auto, odbijało się echem.
                      W końcu, w końcu dogadaliśmy się , że kier do mnie oddzwoni i po kilku godz. rzeczywiście był telefon w celu... umówienia się na zmianę wtyczki 7 na 13 pinowej zgodną z wszelkimi normami i zamontowaną w ASO. Nadmienię tylko , że chcę aby ASO zrobiło wszystko w ramach kosztów poniesionych przeze mnie przy kupnie auta i montażu haka.
                      Na razie tyle .
                      CDN.... :lol:

[ Dodano: Pią 22 Cze, 07 23:00 ]
                      Dzisiaj był kulminacyjny dzień. W końcu założyli mi w ASO 13 pinową wtyczkę. Samochód był do odbioru tak jak się umawialiśmy, umyty, odkurzony i wszystko było by git gdyby.............. nie fakt, że nie działa bolec wstecznego biegu. Tłumaczyli to tym, że w skrzyni biegów jest przełącznik , który jest integralną częścią skrzyni. Nie jest on połączony ani z przekaźnikiem ani z bezpiecznikiem i gdyby puścili prąd dalej na obwód to by się z pewnością spalił. W związku z tym musieli by oni wyprowadzić oddzielne połączenie.... :roll:
                      Myślę, że nie długo ... CDN :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...